Talk:Aleksandar Protogerov

Page contents not supported in other languages.
From Wikipedia, the free encyclopedia

Untitled[edit]

23 февруари 1867 Охрид, днес Р. Македония Починал: 7 юни 1928 София, България

Александър Николов Протогеров е български генерал и политик. Бил е доброволец в Сръбско-българската война, член на Върховния македоно-одрински комитет, води чета по време на Горноджумайското въстание (1902) и Илинденското въстание (1903). През 1911 е избран за запасен член на Централния комитет на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, един от организаторите на Македоно-одринско опълчение. През Първата световна война е командир на Трета пехотна бригада на Единадесета македонска дивизия, а по-късно е началник на българските войски в Моравско (Сърбия). През 1918 е комендант на София и ръководи потушаването на Владайското въстание.

След Първата световна война генерал Протогеров в отсъствието на Тодор Александров и присъствайки на преговори във Виена през 1924 г. подписва Майския манифест за сътрудничество с комунистическите партии на Балканите. Манифестът е подписан и от Петър Чаулев, като двамата се подписват и от името на Александров без последният да ги е упълномощил за това. По-късно заедно с Александров оттегля подписа си от манифеста. След убийството на Тодор Александров през август 1924 заедно с Иван Михайлов застава начело на ВМРО. Постепенно влиза в конфликт с Михайлов и е убит от сподвижици на Михайлов в 1928 година. —The preceding unsigned comment was added by Jingiby (talkcontribs) 15:39, 28 May 2007.

how can it be that he was bulgarian when there was no bulgarian state in the territory of macedonia and all the revolutionary groups have macedonian name and they never mention bulgaria. like vMro. mmtro. imro etc?89.205.2.27 (talk) 18:21, 26 October 2014 (UTC)[reply]