Jump to content

User:Fandajk/sandbox

From Wikipedia, the free encyclopedia

Předzvěst[edit]

Předzvěst (nebo také předznamenání, znamení) je jev, jenž by měl předpovídat budoucnost. Lidé v dávných dobách věřili, že předzvěsti jsou zprávami přímo od bohů.

Tyto předzvěsti se často odvíjejí od přírodních úkazu jako je například zatmění Slunce nebo Měsíce, abnormální lidské a zvířecí porody nebo chování a v neposlední řadě neobvyklé počasí. Tyto neobvyklé jevy rozeznávali a interpretovali věštci. Pokoušeli se domoci „božských zpráv“ i nepřirozenou cestou, komunikovali s bohy v kritických obdobích pomocí jílových modelů ovčích jater, přičemž očekávali pouze binární odpovědi „ano“ nebo „ne“ a také „příznivý“ či „nepříznivý“. Díky těmto znamením se mohli vyhnout potenciálně hrozícímu nebezpečí.

Obrázek z Norimberské kroniky (1493) zachycující neobvyklé přírodní úkazy (respektive předzvěsti).

Výklady byly často nejednoznačné, například Halleyova kometa byla vnímána králem Haroldem II. Gondwinsonem jako špatná předzvěst, na druhou stranu Vilém I. Dobyvatel ji považoval za předzvěst příznivou.

Přeloženo z anglického Omen.

Stüssy[edit]

Stüssy (/ˈstuːsi/) je módní značka založená v 80. letech minulého století Shawnem Stüssym. Je to jedna z značek, která bodovala na poli trendů oblečení s surfařskou tématikou pocházejícího z Orange County, Kalifornie, postupem času se adaptovala a stála u vzniku kultury streetwear s přesahem do hip-hopu.

Historie[edit]

Zakladatel Shawn Stüssy (narozen 1954) byl kalifornský výrobce surfařských prken.Logo, které tuto značku definuje, se ujalo v 80.letech poté, co začal do ručně vyráběných surfařských prken vyškrabávat širokým hrotem svoje příjmení. Tímto logem, jenž bylo inspirováno podpiseh jeho strýce Janem Stüssym. opatřil i trička, čepice a kraťasy, které prodával z kufru svého auta v okolí Laguna Beach, Kalifornie.

Roku 1984 se Stüssy a jeho přítel Frank Sinatra Jr. (zádná spojitost s zpěvákem Frankem Sinatrou Jr.) spojili za účelem prodávat oblečení. Společnost v roce 1988 expandovala do Evropy a později otevřeli butik v SoHo Newyork . Značce se i nadále v 90. letech dařilo otvírat další obchody s obratem $17 milliónů roku 1991 a $20 milliónů v roce 1992. Značka se rozšířila po celých Spojených státech napříč obchody nabízejících oblečení s tématikou Kalifornského životního stylu. Mimo Spojené státy bylo oblečení dostupné v obchodech nabících designérskou zahraniční módu.

Roku 1996 Stüssy rezignoval z místa ředitele a prodal Sinatrovi podíl ve společnosti, jehož rodina ji stále vlastní.

Stüssy
založeno 80.léta Laguna Beach, California, U.S.
zakladatel Shawn Stussy
ředitelství Irvine, California, U.S.
počet obchodů 60+ (2008)
místo působení Severní Amerika, Asie, Evropa, Austrálie
zboží oblečení
vlastník The Sinatra Family
web Stussy.com