Thiemo I van Wettin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Thiemo I van Wettin
voor 1034 - 1091/1118
Thiemo I van Wettin
Graaf van Wettin en Brehna, hoofdstichtvoogd van Naumburg en voogd van Gerbstadt
Periode 1061 - 1091/1118
Voorganger ?
Opvolger ?
Vader Diederik II van Wettin
Moeder Mathilde van Meißen
Dynastie Huis Wettin
Broers/zussen Frederik I van Münster
Dedo van Wettin
Gero van Brehna
Koenraad van Wettin
Rikdag van Wettin
Hidda van Wettin
Partner Ida van Northeim
Kinderen Dedo IV van Wettin
Koenraad de Grote
Mathilde van Wettin

Thiemo I van Wettin (voor 1034 - 1091/1118[1]) was graaf van Wettin en Brehna, en voogd van de dom van Naumburg en van het familieklooster van Gerbstedt. Hij was de eerste van zijn huis, die zichzelf naar de burcht Wettin noemde.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Thiemo was de zoon van markgraaf Diederik II van Wettin, en van Mathilde van Meißen, zelf dochter van markgraaf Ekhard I van Meißen en Swanhilde Billung van Saksen, op haar beurt dochter van hertog Herman Billung van Saksen.

Thiemo koos de kant van de Saksische tegenstanders van keizer Hendrik IV. Hij kwam in conflict met het bisdom Münster over de voogdijrechten van Gerbstedt en over het niet doorgaan van benoemingen van zijn broer Frederik en zijn neef Gunther. Zij werden uiteindelijk wel bisschop van resp. Münster en Naumburg. In 1088 was hij samen met familieleden aanwezig op de rijksdag in Quedlinburg, waar Egbert II het markgraafschap van Meißen werd ontnomen. Rond deze tijd zocht Thiemo weer toenadering tot Hendrik. Samen met zijn zoon Dedo IV van Wettin en zijn neef Hendrik I van Eilenburg, nam hij in 1101 deel aan de feestelijke invoering van de Hirsauer Observanz (verzameling regels voor hervorming en grotere onafhankelijkheid van kloosters, de macht van de voogden werd in de praktijk echter niet ingeperkt) in het klooster Lippoldsberg. Zijn laatste rustplaats vond Thiemo in het klooster Niemegk.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Thiemo was gehuwd met Ida (geb. ca. 1070), de dochter van Otto I van Northeim, toentertijd hertog van Beieren en ook een belangrijke tegenstander van keizer Hendrik IV. Thiemo en Ida kregen de volgende kinderen:

Vragen en Opmerkingen[bewerken | brontekst bewerken]

De lang vermeende identificatie van Thiemo van Wettin met de onder de stichtersfiguren van de Naumburger dom vermelde Timo van Kistritz wordt in het recente onderzoek als onwaarschijnlijk beschouwd.

Thiemo is een rechtstreekse voorouder van koning Albert II van België.

Thiemo moet minstens dertig jaar ouder zijn geweest dan Ida, en minstens zestig jaar oud zijn geweest toen zijn kinderen werden geboren. Op grond daarvan is een theorie geformuleerd dat er een Thiemo I en Thiemo II zijn geweest. Thiemo I was dan de vader van Thiemo II, die dan zou zijn getrouwd met Ida en vader zou zijn van de kinderen. Tegen deze theorie spreekt dat Thiemo een vooraanstaand edelman was en dat als er een vader en zoon zouden zijn geweest, die in eigentijdse bronnen zouden moeten zijn gedocumenteerd - en dat is niet het geval.

Voorouders[bewerken | brontekst bewerken]

Overgootouders Diederik I van Wettin
(925-976)

Imma
(-)
Diederik van Haldensleben
(930-985)

van Walbeck
(-)
Gunther van Meißen
(920-982)

Dubrawka van Bohemen
(931-977)
Herman Billung
(900-973)

 ?
(-)
Grootouders Dedo I van Wettin
(960-1009)

Thietberga van Haldensleben
(-)
Ekhard I van Meißen
(950-1002)

Swanhilde Billung van Saksen
(-1014)
Ouders Diederik II van Wettin
(993-1034)

Mathilde van Meissen
(-)
Thiemo I van Wettin (1034-1118)

Voetnoot[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Hij stierf volgens de Naumburger Annalen op 9 maart 1091, maar volgens andere bronnen pas in het jaar 1118. S. Pätzold (Die frühen Wettiner. Adelsfamilie und Hausüberlieferung bis 1221, Keulen - Weimar - Wenen, 1997.) geeft zijn dood aan als na ca. 1101.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • W. Hartmann, Vom Main zur Burg Trifels vom Kloster Hirsau zum Naumburger Dom: auf hochmittelalterlichen Spuren des fränkischen Adelsgeschlechts der Reginbodonen, Aschaffenburg, 2004. ISBN 3879650985
  • S. Pätzold, Die frühen Wettiner. Adelsfamilie und Hausüberlieferung bis 1221, Keulen - Weimar - Wenen, 1997. ISBN 3412086975

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]