Toiminimi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee nimiä. "Toiminimiyrittäjästä" katso yksityinen elinkeinonharjoittaja.

Toiminimi tarkoittaa nimeä, jota yhtiö, yhdistys, säätiö, yksityinen elinkeinonharjoittaja tai jokin muu elinkeinonharjoittaja käyttää toiminnassaan.

Yleiskielessä toiminimellä tarkoitetaan usein ns. "toiminimiyrittäjän" eli yksityisen elinkeinonharjoittajan yritystä. Lainsäädännössä toiminimellä tarkoitetaan kuitenkin myös muunlaisten yritysten nimiä.

Toiminimeen syntyy yksinoikeus joko rekisteröimällä se kaupparekisteriin tai vakiinnuttamalla se. Rekisteröinti kaupparekisteriin on helpoin tapa saada yksinoikeus toiminimeen.

Rekisteröinnin edellytykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksilöivyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimen pitää "yksilöidä" haltijansa yritys. Käytännössä tämä hankalahko ilmaus tarkoittaa, että nimeksi ei hyväksytä muiden muassa:

  • pelkästään toiminnan laatua koskevaa mainintaa (esim. Rakennusliike Oy)
  • tarjottavan tavaran tai palvelun nimitystä (Makeistukku Oy, Yrityskonsultit Oy)
  • yleisiä etu- tai sukunimiä (Juho Oy, Nurminen Oy)
  • yleistä paikannimeä

Erottuvuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toiminimen tulee selvästi erottua rekisterissä ennestään olevista toiminimistä. Rekisteriviranomaisen on kyettävä pitämään nimet erillään.

Rekisteriin ei voida hyväksyä toista samanlaista tai hyvin lähellä olevaa toiminimeä. Nimet eivät saa olla identtisiä kirjoitettuina eivätkä lausuttuina. Erottuvuutta ei lisää se, että toiminimillä on eri yritysmuotojen tunnukset.

Sekoitettavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toiminimi ei saa olla sekoitettavissa toisen suojattuun toiminimeen, toissijaiseen tunnukseen tai tavaramerkkiin. Sekoitettavuus voi yleensä tulla kyseeseen vain, jos kyseessä on sama tai samankaltainen toimiala.

Sukunimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimessä ei saa ilman asianmukaista suostumusta käyttää mitään, mikä voidaan käsittää toisen sukunimeksi. Oman nimen käyttäminen yrityksen nimessä on varsin yleistä.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toiminimessä ei myöskään saa käyttää ilman asianmukaista suostumusta sellaista,

  • mikä voidaan käsittää toisen taiteilijanimeksi tai suojatun kirjallisen tai taiteellisen teoksen nimeksi
  • suojattua valtakunnallista tai kansainvälistä nimitystä tai nimen lyhennystä
  • mikä voidaan käsittää säätiön tai yhdistyksen tai muun sellaisen yhteisön nimeksi.

Toiminimi ei myöskään saa olla omiaan johtamaan yleisöä harhaan.

Yhtiömuodon tunnus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toiminimessä on yleensä oltava yhtiömuodon nimi, lyhenne tai muu osoitus siitä, minkä muotoinen oikeushenkilö on kyseessä.

Yhtiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osakeyhtiö: Osakeyhtiö tai oy, ruotsiksi aktiebolag tai ab.

Julkinen osakeyhtiö: Julkinen osakeyhtiö tai oyj, ruotsiksi publikt aktiebolag tai abp.

Asunto-osakeyhtiö: Asunto-osakeyhtiön nimestä on käytävä ilmi sen yhtiömuoto. Tämä käy esimerkiksi käyttämällä sanaa asunto-osakeyhtiö tai lyhennystä Asunto Oy tai As Oy. Ruotsiksi vastaavat tunnukset ovat bostadsaktiebolag, Bostads Ab ja Bost. Ab. Lisäksi yhtiön kotipaikan on ilmettävä selvästi asunto-osakeyhtiöiden uusista toiminimistä.

Avoin yhtiö: Avoin yhtiö, ruotsiksi öppet bolag. Yhtiömiesten sukunimet esim. ”Virtanen & Sjölund” hyväksytään avoimen yhtiön tunnukseksi eikä sanoja avoin yhtiö tällöin tarvitse ottaa nimeen. Lyhennettä ay tai öb ei voi käyttää.

Kommandiittiyhtiö: Kommandiittiyhtiö tai ky, ruotsiksi kommanditbolag tai kb. Nimeen ei saa ottaa äänettömän yhtiömiehen nimeä.

Osuuskunta: Osuuskunta, yhdysosa osuus tai lyhenne osk, ruotsiksi vastaavasti andelslag, andels tai anl. Nimessä ei saa esiintyä henkilön nimeä.

Eurooppalainen taloudellinen etuyhtymä: Nimessä tulee olla sanat eurooppalainen taloudellinen etuyhtymä tai lyhenne ETEY, ruotsiksi europeisk ekonomisk intressegruppering tai EEIG.

Eurooppaosuuskunta: Nimen edellä tai jäljessä on oltava lyhenne SCE, tarvittaessa myös sanat rajoitettu vastuu.

Eurooppayhtiö: Nimen edellä tai jäljessä on oltava lyhenne SE.

Sivuliike: Sivuliikkeen toiminimen tulee sisältää ulkomaisen elinkeinonharjoittajan toiminimi rekisteröidyssä muodossa lisäyksin, joka osoittaa sen sivuliikkeeksi. Lisäys voi olla esimerkiksi sivuliike Suomessa, filial i Finland tai filial.

Yhdistykset ja säätiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aatteellinen yhdistys: Kun aatteellinen yhdistys on rekisteröity, sen suomenkieliseen nimeen lisätään sanat rekisteröity yhdistys tai lyhenne ry. Ruotsinkieliseen nimeen lisätään vastaavasti registrerad förening tai rf ja saamenkieliseen nimeen registrerejuvvon searvi tai rs.[1]

Asumisoikeusyhdistys: Asumisoikeusyhdistyksen toiminimen tulee sisältää sana asumisoikeusyhdistys, ruotsiksi bostadsrättsförening.

Säätiö: Rekisteröidyn säätiön nimessä on oltava sana säätiö tai ruotsiksi stiftelse.[2]

Tunnus ei välttämätön[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksityinen elinkeinonharjoittaja: Tunnus ei ole pakollinen. Käytännössä usein käytetään Tmi, T:mi tai Toiminimi, ruotsiksi Fma tai Firma.

Kielet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiömuodon tunnus voi olla nimessä useammallakin kielillä, esimerkiksi Oy Yritys Ab tai Yritys Oy Ltd. Jollei näin haluta tehdä, voidaan haluttaessa käyttää myös erikielisiä rinnakkaistoiminimiä.

Aputoiminimi ja rinnakkaistoiminimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupparekisteriin merkitty elinkeinonharjoittaja voi harjoittaa osaa toiminnastaan aputoiminimellä. Aputoiminimessä ei saa olla yhtiömuodon tunnusta.

Varsinaisen toiminimen on oltava suomen- tai ruotsinkielinen. Toiminimellä voi olla myös erikielisiä rinnakkaistoiminimiä. Erikielisten nimien on vastattava sisällöltään toisiaan, esimerkiksi Pargas blomsterhandel Ab ja Paraisten kukkakauppa Oy.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Yhdistyslaki (26.5.1989/503) 50 §
  2. Säätiölaki 4 §

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]