Δημοτική ενότητα Βαλτετσίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημοτική Ενότητα Βαλτετσίου

Δημοτική Ενότητα Βαλτετσίου με κόκκινο (Δήμος Τρίπολης με ροζ)

Πληθυσμός 1062 (απογραφή 2011)
Δημοτικές Κοινότητες
Διοικητική υπαγωγή
Δήμος Τρίπολης
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Γεωγραφική θέση
Νομός Αρκαδίας
Χάρτης

Η Δημοτική ενότητα Βαλτετσίου ανήκει διοικητικά στο Δήμο Τρίπολης[1] όπως αυτός συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης. Τα όριά της ταυτίζονται με αυτά του προϋπάρχοντος Δήμου Βαλτετσίου. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νομού νοτιοδυτικά της πόλης της Τρίπολης. Αποτελείται από 20 οικισμούς που ανήκουν σε 14 τοπικές κοινότητες.

Διοικητική διαίρεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον παρακάτω κατάλογο αναφέρονται οι δήμοι, οι δημοτικές ενότητες, οι τοπικές κοινότητες και οι οικισμοί της Δημοτικής ενότητας Βαλτετσίου.

Δημοτική ενότητα Βαλτετσίου [ 917 ][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπική Κοινότητα Αγριακόνας
Τοπική Κοινότητα Αθηναίου Αρκαδίας [ 95 ]
Τοπική Κοινότητα Αμπελακίου Αρκαδίας [ 55 ]
Τοπική Κοινότητα Αραχαμιτών
Τοπική Κοινότητα Ασέας Αρκαδίας [ 132 ]
Τοπική Κοινότητα Βαλτετσίου
Τοπική Κοινότητα Δάφνης Αρκαδίας [ 79 ]
Τοπική Κοινότητα Δόριζα
Τοπική Κοινότητα Καλτεζών Αρκαδίας [ 85 ]
Τοπική Κοινότητα Κεραστάρη
Τοπική Κοινότητα Μάναρη
Τοπική Κοινότητα Μαυρογιάννη
Τοπική Κοινότητα Παλαιοχούνης
Τοπική Κοινότητα Πάπαρη

Γενικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η δημοτική ενότητα περιλαμβάνει το ασεατικό πεδίο και τους οικισμούς περιμετρικά αυτού . Από Τρίπολη ακολουθώντας το δρόμο προς Μεγαλόπολη, ανεβαίνουμε τον αυχένα του Καλογερικού. Σε αυτό το σημείο υπάρχει διακλάδωση προς το Βαλτέτσι που είναι γνωστό για τη συμμετοχή των κατοίκων του στον Αγώνα του 1821. Έμεινε ιστορικό από τις δύο συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων που έγιναν στις 25 Απριλίου και στις 12-13 Μαΐου του 1821[2]. Η νίκη των Ελλήνων προετοίμασε την άλωση της Τρίπολης.

Στη συνέχεια κατηφορίζοντας στο ασεατικό πεδίο, αριστερά της οδού υπάρχει διασταύρωση προς Δόριζα ενώ λίγο πιο κάτω υπάρχει διασταύρωση προς Μάναρη. Στο χωριό Μάναρη υπάρχουν πηγές του Αλφειού. Κοντά στο Μάναρη βρίσκεται η μεγαλύτερη τοξωτή γέφυρα[3] στην Ελλάδα, υπόδειγμα αρχιτεκτονικής, κατασκευασμένη για το σιδηρόδρομο από γαλλική εταιρεία το 1897.

Συνεχίζοντας, πάνω στο δρόμο βρίσκεται η Κάτω Ασέα. Δεξιά θα δούμε τον αρχαιολογικό της χώρο. Φέρει το αρχαίο της όνομα, οφειλόμενο στον Ασεάτη-αρκάδα ήρωα της μυθικής εποχής. Ασεάτης, επίσης, ονομαζόταν ο ποταμός Αλφειός γιατί τα πλούσια νερά της περιοχής, σ`αυτόν διοχετεύονται. Λίγο έξω από την Ασέα, στη κορυφή του υψώματος του Προφήτη Ηλία βρίσκονται τα ερείπια αρχαίου ναού, ο οποίος πιθανολογείται ότι ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Κατά τις ανασκαφές που έγιναν το 1936 ανακαλύφθηκαν ερείπια κτισμάτων και κεραμικά ευρήματα νεολιθικής εποχής[4].

Στην Ασέα γεννήθηκε και αναπαύεται ο κατ`εξοχήν εκφραστής του ελληνικού ποιητικού υπερρεαλισμού και σημαντική μορφή του ελληνικού τραγουδιού ο Νίκος Γκάτσος. Στο τοπικό διαμέρισμα Πάπαρη υπάρχουν τα ερείπια πύργου από την εποχή της Φραγκοκρατίας. Στα όρια της δημοτικής ενότητας Βαλτετσίου με το Δήμο Μεγαλόπολης απλώνεται το φαράγγι του Ελισσώνα ποταμού. Λίγο πριν από το χωριό Αραχαμίτες βρίσκεται ο χώρος αναψυχής της Μεταμόρφωσης.

Από την Κάτω Ασέα προσεγγιζονται οι οικισμοι Λιανού, Αμπελάκι, Πάπαρης, Μανιάτης, Κουβέλια, Καλτεζές, Μαυρόγιαννης, Δάφνη, Αγριακόνα καθώς και η Ιερά Μονή Καλτεζών.

Το στοιχείο της τοπικής παράδοσης είναι ιδιαίτερα έντονο στην περιοχή, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι κοινότητες οργανώνουν εκδηλώσεις, γιορτές και πανηγύρια.

Οι κάτοικοι είναι κυρίως γεωργοί και κτηνοτρόφοι και τα παραγόμενα βασικά προϊόντα είναι κηπευτικά, μήλα, μέλι, κάστανα, γαλακτοκομικά κ.α.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πρόγραμμα Καλλικράτης - ΦΕΚ Α87 της 07/06/2010
  2. «Μάχη του Βαλτετσίου». Βικιπαίδεια. 2021-02-15. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%9C%CE%AC%CF%87%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%92%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85&oldid=8686471. 
  3. «Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Γέφυρα Μάναρη». odysseus.culture.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2021. 
  4. «Ασέα - Ασέα, Αρκαδία (1936–1938, 1994–1996, 1997, 2000–2012)». Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2021. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]