Αχμέτ Α΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αχμέτ Α΄
احمد اول
Χαλίφης του Ισλάμ
Καίσαρας των Ρωμαίων
Υπηρέτης των δύο Ιερών Προσκυνημάτων
Ηγέτης των πιστών
Περίοδος21 Δεκεμβρίου 1603 - 22 Νοεμβρίου 1617 (13 έτη & 11 μήνες)
ΠροκάτοχοςΜωάμεθ Γ΄
ΔιάδοχοςΜουσταφά Α΄
Γέννηση18 Απριλίου 1590
Μανίσα, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος22 Νοεμβρίου 1617 (27 ετών)
Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΜπλε Τζαμί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
ΣύζυγοςΜαχφιρούζ Χατιτζέ Σουλτάνα
Κιοσέμ Σουλτάνα
Φατμά Χατούν
Επίγονοι
Πλήρες όνομα
   Σαχ Αχμέτ μπιν Μωάμεθ
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΜωάμεθ Γ΄
ΜητέραΧαντάν Σουλτάνα
ΘρησκείαΙσλάμ
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αχμέτ Α΄ (τουρκ. I. Ahmed ή Ahmed Bahtî, επονομαζόμενος Ο Τυχερός, 18 Απριλίου 1590 - 22 Νοεμβρίου 1617) ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την περίοδο 1603-1617.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 18 Απριλίου του 1590 ήταν γιος του Μωάμεθ Γ΄ και της Χαντάν Σουλτάν. Το 1603, σε ηλικία 15 ετών, διαδέχθηκε τον πατέρα του Μωάμεθ Γ΄ στο θρόνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ήταν ο πρώτος σουλτάνος μετά τον Σουλεϊμαν τον Μεγαλοπρεπή που ασχολήθηκε έντονα με τις κρατικές υποθέσεις, όμως λόγω των εξεγέρσεων και των πολέμων που βρίσκονταν σε εξέλιξη κυβέρνησε χωρίς ιδιαίτερα αξιόλογα αποτελέσματα. Πέθανε το 1617 μετά από 14 χρόνια βασιλείας από τύφο, ή δηλητήριο.

Βασιλεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρώτος σουλτάνος που ανέβαινε στο θρόνο ενώ ήταν ακόμη ανήλικος. Ήταν φημισμένος για τις ικανότητές του στην ξιφασκία, την ιππασία και τις αρκετές γλώσσες που μιλούσε άπταιστα. Στην αρχή της θητείας του επέδειξε αποφασιστικότητα και δύναμη, αργότερα όμως οι πόλεμοι με την Αυστρουγγαρία και την Περσία έληξαν άδοξα για την Αυτοκρατορία. Με τη Συνθήκη του Σιτβάτοροκ, που υπογράφτηκε το 1606, η Αυστροουγγαρία σταμάτησε να πληρώνει ετήσιο φόρο. Παράλληλα, η Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν παραχωρήθηκαν στην Περσία.

Ποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Αχμέτ ήταν ποιητής και έγραψε αρκετά έργα, πολιτικά και λυρικά, με το ψευδώνυμο Μπαχτί. Ήταν εξαιρετικά πιστός Μουσουλμάνος και διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για την υποτροφίες και γενικότερη υποστήριξη ευσεβών Μουσουλμάνων. Επιχείρησε να επιβάλει την πιστή τήρηση των ισλαμικών νόμων και παραδόσεων, επανέφερε τους κανονισμούς περί απαγόρευσης του αλκοόλ και επιχείρησε να επιβάλει την ελεημοσύνη και την προσέλευση στα τζαμιά για την προσευχή της Παρασκευής.

Αρχιτεκτονικά Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με διαταγή του χτίστηκε το τεράστιο «Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ», γνωστό σήμερα ως «Μπλε Τζαμί», το οποίο θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Ναό της Αγίας Σοφίας και ακολουθεί την εξωτερική αρχιτεκτονική της γραμμή. Ολόκληρη η περιοχή ονομάζεται σήμερα Sultanahmet, προς τιμήν του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγοι

Γιοί

Κόρες

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέθανε από τύφο στις 22 Νοεμβρίου 1617 και τάφηκε σε Μαυσωλείο ακριβώς έξω από το τείχος του «Μπλε Τζαμιού». Τον διαδέχτηκε ο αδελφός του Μουσταφά Α΄.