Parfume

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
"Duftevand" omkring 1896-97.

Parfume er en blanding af æteriske olier, aromastoffer og et opløsningsmiddel, som anvendes til at udbrede dufte. Ordet parfume stammer fra latin per fumum som betyder gennem røg.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Parfume er fremstillet og anvendt siden oldtidens Mesopotamien og Egypten. Processen blev udviklet og raffineret af romerne og araberne.

Arkæologer fandt i 2003 det, der nok er verdens ældste parfume i PyrgosCypern. Parfumerme er mere end 4.000 år gammel og blev opdaget i en parfumerefabrik. Der blev fundet mindst 60 destillationsapparater, fade, tragter og parfumeflasker i den 300 m² store fabrik. I gamle dage brugte folk urter og krydderier som anis, fyrretræ, koriander, bergamot, mandel og persille.[1]

Kendskabet til parfume kom til Europa i det 14. århundrede sammen med islam. Den første moderne parfume var en blanding af duftolier og alkohol. Den blev fremstillet i 1370 i Ungarn og blev kaldt "ungarsk vand".

Parfumerier[redigér | rediger kildetekst]

Et parfumeri er en virksomhed som er specialiseret indenfor salg af blandt andet parfume, men også anden kosmetik, f.eks. produkter for hud og hår eller helsekost-produkter og receptfri medicin. Større parfumerikæder er Vita, Parfymelle og Esthetique.

Klassiske dufte[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ John Roach (29. marts 2007). "Oldest Perfumes Found on "Aphrodite's Island"". National Geographic News. Hentet 15. juli 2009.
Wikimedia Commons har medier relateret til: