Voltmetr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schematická značka voltmetru

Voltmetr je elektrický přístroj, který měří velikosti elektrického napětí, které je na ukazateli přístroje vyjádřeno ve voltech či odvozených jednotkách.

Měření napětí[editovat | editovat zdroj]

Voltmetr připojený paralelně k zátěži

Voltmetr se zapojuje vždy paralelně k měřené části obvodu - napětí je vždy mezi dvěma místy. Aby voltmetr nezatěžoval měřený obvod, musí jím procházet co nejmenší proud. Ideální voltmetr je tedy takový, který má vnitřní odpor nekonečný . Jelikož je konečný, protéká voltmetrem proud který způsobuje zvětšení úbytku napětí na vnitřním odporu napěťového zdroje a vzniká tak chyba měření. Reálně mají voltmetry vnitřní odpor řádově v desítkách až stovkách kiloohmů.[1]

Změna rozsahu voltmetru[editovat | editovat zdroj]

Potřebujeme-li změřit větší napětí, než pro které je voltmetr určen, můžeme k němu do série zapojit tzv. předřadný odpor neboli předřadník takové velikosti, aby se měřené napětí rozdělilo ve vhodném poměru na napětí na předřadném odporu a napětí na voltmetru . Přitom platí, že . Velikost předřadného odporu je tak dála vzorcem:

,[2]

kde vyjadřuje kolikrát byl rozsah zvýšen (jde o poměr měřeného napětí a napětí na voltmetru; )

Také je možné použít vhodný odporový dělič. Změna rozsahu u voltmetrů při měření střídavého napětí je také možná měřícím transformátorem napětí, u elektrostatických je výhodné i použití kapacitního děliče. U univerzálních přístrojů pro měření proudu, napětí a případně i jiných veličin se bočníky a předřadné odpory pro jednotlivé měřicí rozsahy připojují k měřidlu přepínačem.

Rozdělení dle principu[editovat | editovat zdroj]

Diagram analogového galvanometru
Podrobnější informace naleznete v článku Elektromechanický měřicí přístroj.

Podle principu můžeme voltmetry dělit na:

Voltmetr bývá často součástí komplexnějšího multimetru.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Fyzikální praktikum 1 - Úloha č. 9: Měření elektrického napětí a proudu [online]. Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity [cit. 2022-11-19]. Dostupné online. 
  2. ŠIROKÝ, Petr. Měření elektrických veličin, Změna rozsahu - předřadník [online]. Benešov: Integrovaná střední škola technická, 2013-04-01 [cit. 2022-11-19]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]