Wikipedie:Vizuální editor

Tato stránka je zamčena pro neregistrované a nové uživatele
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Wikipedie:VisualEditor)

Zkratka:
  • WP:VE
České logo Vizuálního editoru

Vizuální editor (anglicky VisualEditor) je nástroj, který umožňuje jednoduchou editaci článků Wikipedie v té podobě, v jaké jsou zobrazovány ke čtení, s využitím funkcí v nástrojové liště. Jde o tzv. systém WYSIWYG – to co vidíte při editaci, to dostanete ve výsledném článku (s malými odchylkami). Přispívání do Wikipedie je tak podobné úpravám dokumentů v textových editorech typu Microsoft Word.

Naproti tomu editování v editoru wikikódu vyžaduje od wikipedisty alespoň základní znalosti značkovacího wikijazyka. Obsah článků a dalších stránek Wikpedie je uložen ve zdrojovém kódu ve formátu prostého textu – wikitextu, který obsahuje kromě vlastního textu článku různé speciální značky a další kódy, které zajišťují správné formátování textu, doplnění odkazů, obrázků apod. Proto byl od roku 2013 nadací Wikimedia vyvinut Vizuální editor, který umožňuje intuitivní editace bez potřeby znalosti wikikódu a zpřístupňuje přispívání do Wikipedie širšímu okruhu zájemců. Zkušeným editorům však editace přímo ve wikikódu umožňuje pro některé případy větší kontrolu nad výslednou podobou stránek.

O Vizuálním editoru

Vizuální editor je „vizuálním“ způsobem editace Wikipedie, je to systém, který umožňuje lidem přispívat bez nutnosti učit se wikitext. Od prosince 2012 byl volitelně dostupný ve zkušební („alfa“) verzi na anglické Wikipedii; v 16 dalších jazycích od dubna 2013 a téměř ve všech jazycích od počátku června. Vizuální editor může stále trpět dětskými nemocemi. Pokud na nějakou chybu narazíte, prosíme neváhejte ji oznámit na příslušné stránce. V některých oblastech budeme muset vytvořit zcela nové funkce.

Vizuální editor má zatím některé chyby a omezení:

  • Pomalejší načítání – nějakou chvíli trvá, než se do Vizuálního editoru načtou dlouhé a složité stránky. V budoucnu bude tento software mnohem rychlejší a umožní i načítání velkých stránek.
  • Neúplné editování – některé prvky složitého formátování se zobrazí a umožní upravovat jejich obsah, ale neumožní uživatelům upravit jejich strukturu nebo přidat nové položky – jako například seznamy definic. Rozšiřování funkcionalit v této oblasti je jednou z našich priorit.
  • Nelze použít na diskusních stránkách
  • Nelze editovat pouze vybranou sekci

Podrobný návod, jak Vizuální editor používat, poskytuje uživatelská příručka Wikimedia. K dispozici je i seznam běžných klávesových zkratek.

Pro českou Wikipedii byla zpracována na základě uživatelské příručky základní nápovědaEditace ve Vizuálním editoru a další nápovědy pro jednotlivé funkce:

Jak pomoci lepšímu využití Vizuálního editoru

  • Nacházení chyb softwaru a jejich oznamování
  • Aktualizace nápovědy – většina nápověd je založena na editoru wikitextu a ne vždy jsou doplněny popisem editace ve Vizuálním editoru nebo odkazem; ne všechny možnosti Vizuálního editoru mají svou stránku
  • Doplňování šablon o TemplateData – Vizuální editor obsahuje zdařilý editor šablon; některé šablony mají pojmenované parametry a kvalitní popisky, ovšem jiné nikoliv. To je proto, že pro tuto funkčnost šablona potřebuje „TemplateData“. Pokud byste chtěli TemplateData vkládat, máme průvodce jak na to (příklad k diskusi: Šablona:Překlad/doc).
  • Pomoc novým uživatelům – pokud bude Vizuální editor úspěšný, budeme mít mnohem více nových uživatelů než doposud; avšak byť třeba bude editování snazší, naučit se spolupracovat s Wikispolečenstvím zůstane pořád těžké. Pomáhejte jim prosím na Wikipedie:Potřebuji pomoc.

Externí odkazy

Související články