Karcinogen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Karcinogeny)

Karcinogen (též kancerogen) je jakákoliv chemická látka, biologické agens (např. virus), radionuklid nebo průmyslový proces, který způsobuje nebo napomáhá rakovinnému bujení buněk, které vede k výskytu rakovinných nádorů.

Oficiální databázi karcinogenů vede Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), které je také kategorizuje podle míry vědeckých důkazů o souvislosti mezi vystavení danému faktoru a výskytem rakoviny. Zařazení níže uvedených příkladů do kategorií 1-2 však nevypovídá o míře karcinogenity (tj. účinek DDT se může prokázat větší než obdobné množství alkoholického nápoje).

Kategorie karcinogenů dle IARC[editovat | editovat zdroj]

Míra pravděpodobnosti[editovat | editovat zdroj]

Obecně se předpokládá, že pravděpodobnost rozvoje rakoviny je přímo úměrná vystavení karcinogenu. Přibližně lineární závislost pravděpodobnosti a to od malých dávek byla prokázána například u radioaktivity[7] kouření[8] (obsahujícího radioaktivní karcinogeny) či alkoholu.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b https://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf - IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat
  2. a b c http://monographs.iarc.fr/ENG/Classification/ClassificationsGroupOrder.pdf Archivováno 25. 10. 2011 na Wayback Machine. – Agents Classified by the IARC Monographs
  3. List of Classifications Agents classified by the IARC Monographs, Volumes 1–133 [online]. [cit. 2023-07-07]. Dostupné online. 
  4. http://medicalxpress.com/news/2016-06-hot-cancer-body.html - Very hot drinks 'probably' cause cancer: UN body
  5. Are nightshift workers more likely to get cancer? [online]. [cit. 2023-07-07]. Dostupné online. 
  6. Karcinogenní strašák aspartam: Nápoje jsou jen začátek, nevědomky ho možná konzumujete celý den. zoom.iprima.cz [online]. [cit. 2023-07-17]. Dostupné online. 
  7. Nová rozsáhlá studie rizika nízkých dávek radiace. www.osel.cz [online]. [cit. 2023-08-19]. Dostupné online. 
  8. The dose-response relationship between cigarette consumption, biochemical markers and risk of lung cancer.. www.ncbi.nlm.nih.gov [online]. [cit. 2023-08-19]. Dostupné online. 
  9. Alcohol consumption and site-specific cancer risk: a comprehensive dose–response meta-analysis. www.nature.com [online]. [cit. 2023-08-19]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]