Člověk zručný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Homo habilis)
Jak číst taxoboxČlověk zručný
Stratigrafický výskyt: Starší pleistocén, před 2,3–1,4 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Lebka člověka zručného
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádprimáti (Primates)
Čeleďhominidi (Hominidae)
Rodčlověk (Homo)
Binomické jméno
Homo habilis
L. Leakey, Tobias & Napier, 1964
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil v době nejstaršího paleolitu před 2,3–1,4 miliony let na území východní Afriky. Jeho pojmenování vychází z dokladů, dle kterých na rozdíl od australopithéků dokázal nejen používat, ale i vyrábět primitivní nástroje. Homo habilis je spojován s kamennou industrií kultury oldovan.

Původ a navazující linie[editovat | editovat zdroj]

O původu existují různé hypotézy. Uvažuje se o vývoji z některé z větví.[1] Nověji i o původu z člověka východoafrického (Homo rudolfensis). Člověk zručný je považován za předka člověka dělného (Homo ergaster), jehož linie dále pokračovala v člověka vzpřímeného (Homo erectus), nicméně nálezy z roku 2000 tuto teorii zpochybňují.[2][3] Nyní se předpokládá, že může jít o jediný druh a to o Homo erectus.[4]

Typické znaky[editovat | editovat zdroj]

Co se týče fyzického vzhledu, byl člověk zručný ze všech známých druhů člověka nejméně podobný dnešnímu člověku (snad s výjimkou člověka východoafrického). Pohyboval se již vzpřímeně po dvou končetinách. Jeho výška se pohybovala mezi 120 a 140 cm, hmotnost mezi 30 a 40 kg. Pravděpodobně měl v poměru k tělu příliš dlouhé paže, ale zásadním rysem byla již existující opozice palce vůči ostatním prstům, což umožňovalo práci s nástroji. Pro jeho lebku bylo typické ploché čelo, výrazné nadočnicové oblouky a masivní dolní čelist bez brady. Kapacita lebky byla 590–690 cm³. Vzhledem k tomu, že nebylo přesně definováno, čím se člověk liší od ostatních tvorů, existují spory, zda Homo habilis vůbec patří do rodu člověk.

Kontroverze[editovat | editovat zdroj]

Člověk zručný byl původně považován za lovce a aktivního predátora. Oproti této do značné míry idealizované podobě vystoupily hypotézy, že člověk zručný se spíše živil likvidací zbytků úlovků velkých šelem té doby. V tom případě nástroje používal hlavně k porcování zdechlin. Určitě však je prokázáno, že patřil do jídelníčku velkých šelem jako např. Dinofelis barlowi – kočkovité šelmy podobné leopardovi. Bylo nalezeno několik lebek s typickými dvěma otvory v týlu, které vznikly, když šelma táhla svou kořist do bezpečí. Tato šelma měla ve zvyku se se svou kořistí uchylovat do korun stromů před obtěžujícími mrchožrouty a odtud někdy ohlodané kosti propadly skrze kořenový systém do podzemních jeskyň, kde byly po milionech let objeveny.

Nadále pokračuje diskuse, jestli a do jaké míry dokázal ovládat oheň, jestli pohřbíval své mrtvé, jestli a jak fungovala spolupráce během lovu a v neposlední řadě, jestli užíval jazyk či dorozumívací gesta.

Nálezy[editovat | editovat zdroj]

Nejstarší nálezy člověka zručného jsou spojovány se jménem Louise Leakeyho a jeho objevy ve východní Africe v Tanzanii v roce 1964. Spolu s P. Tobiasem a J. Napierem objevili a zdokumentovali části celkem sedmi jedinců. Zatím nejstarší známé pozůstatky byly objeveny v Kada Gona v Etiopii v 70. letech 20. století. Vědci podle nalezených kostí zjistili, že tento člověk žil asi před 2,3–1,4 miliony lety.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. obrázek: vývojový strom člověka, science
  2. Nález u jezera otřásl teorií o Homo sapiens. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2007-08-09 [cit. 2022-11-29]. Dostupné online. 
  3. SPOOR, F.; LEAKEY, M. G.; GATHOGO, P. N.; BROWN, F. H.; ANTÓN, S. C.; MCDOUGALL, I.; KIARIE, C. Implications of new early Homo fossils from Ileret, east of Lake Turkana, Kenya. S. 688–691. Nature [online]. 2007-08. Roč. 448, čís. 7154, s. 688–691. Dostupné online. DOI 10.1038/nature05986. (anglicky) 
  4. FOLEY, Jim. A superb new fossil from Dmanisi, Georgia. pandasthumb.org [online]. 2013-10-29 [cit. 2022-11-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Beneš, J. 1993: Člověk. Praha.
  • Leakey, R. 1996: Původ lidstva. Bratislava.
  • Tattersall, I. 1992: The many faces of Homo habilis. Evolutionary Anthropology, vol. 1, no. 1, pp. 33–37.
  • Wood, B.A. 1992: Origin and evolution of the genus Homo. Nature, vol. 355, pp. 783–790.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]