Acetylkoenzym A

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vzorec acetyl-CoA; vlevo je přes atom síry navázaná acetylová skupina

Acetylkoenzym A (zkratka acetyl-CoA) je makroergní sloučenina účinná v celé škále metabolických reakcí, kde je výchozím metabolitem zejména pro β-oxidaci mastných kyselin a pro biosyntézu lipidů v těle.

Jedná se o aktivovanou formu kyseliny octové, která je vázána na koenzym A prostřednictvím thioesterové vazby (tedy přes atom síry). Koenzym A je poměrně komplexní sloučenina, která se skládá z vitaminů B5, tedy kyseliny pantotenové, a dále β-merkaptoethylaminu a adenosinu s navázanými fosfátovými skupinami na 5' a 3' místech.[1] Acetylkoenzym A vzniká např. při oxidativní dekarboxylaci pyruvátu (enzymem pyruvátdehydrogenázou), ale mimo jiné také například enzymaticky přímou kondenzací kyseliny octové a koenzymu A za spotřeby ATP.[2]

Je součástí citrátového cyklu, do něhož vstupuje a kondenzuje s oxalacetátem (4 uhlíky) na citrát (kyselinu citronovou) (6 uhlíků).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Lennarz,W.J., Lane, M.D. ENCYCLOPEDIA OF BIOLOGICAL CHEMISTRY, FOUR-VOLUME SET, 1-4. [s.l.]: [s.n.] 
  2. Kolektiv autorů. Biochemie - základní kurz. Praha: Karolinum, 2009. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MURRAY, Robert K., et al. Harperova biochemie. Z angl. 23. vyd. přel. Lenka Fialová et. al. 4. vyd. v ČR. Praha: H & H, 2002. ix, 872 s. ISBN 80-7319-013-3.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]