File:Halfmodel van een gepantserde kanonneerboot, NG-MC-1129.jpg

Page contents not supported in other languages.
This is a file from the Wikimedia Commons
From Wikipedia, the free encyclopedia

Original file(6,098 × 2,268 pixels, file size: 747 KB, MIME type: image/jpeg)

Summary

Description
Nederlands:

Identificatie
Titel(s): Halfmodel van een gepantserde kanonneerboot
Objecttype: scheepsmodel halfmodel werfmodel
Objectnummer: NG-MC-1129
Opschriften / Merken:
Omschrijving: Gepolychromeerd stapelmodel (stuurboord) van een gepantserde raderstoomboot. Het is een smal vaartuig met twee zeer spitse einden, ieder met een geschilderde opening voor een roer. Het middendeel heeft een door pantserplaten omringd dek, de verschansing voor en achter 45° naar binnen hellend, aan de zijkant om de raderkast heen lopend. De raderkast bevindt zich iets voor het midden. Schaal 1:50 (afgeleid).

Vervaardiging
Vervaardiger: modelmaker: Nederlandsche Stoomboot Maatschappij Fijenoord
Plaats vervaardiging: Rotterdam
Datering: 1861
Fysieke kenmerken: hout
Materiaal: hout
Techniek: polychromie
Afmetingen: h 21,4 cm. × b 117,7 cm. × d 15 cm.

Toelichting
Dit model stelt de gepantserde ijzeren kanonneerboot No. 1 voor, lang 54 m, bij de Nederlandsche Stoomboot Maatschappij te Fijenoord in 1862-1863 gebouwd. Het model werd in 1861 samen met het eerste voorstel van de Nederlandsche Stoomboot Maatschappij voor een dergelijke kanonneerboot naar het ministerie te Den Haag gestuurd. Het schip had twee stukken van 60 pond in de gepansterde kazemat opgesteld. Het ontwerp was een voorstel in antwoord op de vraag naar geschikte gepantserde verdedigingsvaartuigen voor de kusten en binnenlandse wateren, voor welk vraagstuk de commissie Escher in het leven was geroepen. Het werd verkozen boven de voorstellen der Marine-ingenieurs, die allen schroefvoortstuwing in hun ontwerpen hadden opgenomen. Er zijn verder geen kanonneerboten van dit type meer gebouwd. De kanonneerboot No. 1 is in 1882 van de sterkte afgevoerd.

Verwerving en rechten
Verwerving: overdracht van beheer 1883
Copyright: Publiek domein
Date
Source http://hdl.handle.net/10934/RM0001.collect.244942
Author Rijksmuseum

Licensing

Creative Commons CC-Zero This file is made available under the Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication.
The person who associated a work with this deed has dedicated the work to the public domain by waiving all of their rights to the work worldwide under copyright law, including all related and neighboring rights, to the extent allowed by law. You can copy, modify, distribute and perform the work, even for commercial purposes, all without asking permission.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current10:54, 8 December 2019Thumbnail for version as of 10:54, 8 December 20196,098 × 2,268 (747 KB)Mr.Nostalgic== {{int:filedesc}} == {{Information |Description={{nl|1=<br><br><big>'''Identificatie'''</big><br>'''Titel(s): '''Halfmodel van een gepantserde kanonneerboot<br>'''Objecttype:''' scheepsmodel halfmodel werfmodel <br>'''Objectnummer:''' NG-MC-1129<br>'''Opschriften / Merken:''' <br>'''Omschrijving:''' Gepolychromeerd stapelmodel (stuurboord) van een gepantserde raderstoomboot. Het is een smal vaartuig met twee zeer spitse einden, ieder met een geschilderde opening voor een roer. Het middendee...
The following pages on the English Wikipedia use this file (pages on other projects are not listed):

Global file usage

The following other wikis use this file: